تخم شربتی درشت یک نوشیدنی لذت بخش و دارویی گیاهی است و گیاهی خودرو، یک ساله و شبیه به ریحان است. ساقههای آن مربع شکل و گلش مایل به قرمز و صورتی است. این گیاه در اوایل بهار در کوهستانها و بیابانها میروید.همچنین این گیاه در درمان بسیاری از بیماری های مفید است.
تخم این گیاه سیاه شفاف است و وقتیکه در آب ریخته شود بلافاصله حالتی خمیری و لعابدار در آب ایجاد میکند که بسیار لغزنده است و رنگش متمایل به رنگ خاکستری میشود. لعاب این دانهها پس از جذب آب مانند فالوده میشود.
تخم شربتی درشت در حقیقت دانههای گیاه ریحان است که به علت داشتن ترکیبات لعابدار به صورت محلول در آب (شربت) استفاده میشود. لعاب این دانهها پس از جذب آب به صورت ژلهای درمیآید که میتواند برای رفع عطش مورد استفاده قرار گیرد. تخم شربتی خواص زیادی دارد و اینگونه نیست که فقط برای فصل گرما توصیه شود.
نامهای دیگر این گیاه: بادروج، تره خراسانی، اوقیمن، حوک، بورنگ، صریرا و بادروج ابیض میباشد.
طبع تخم شربتی درشت چیست و برای چه کسانی مفید یا مضر است؟
تخم شربتی طبع گرم و تر دارد. و همچنین ملین و خنک کننده بدن می باشد، به همین جهت به رفع التهابات مجاری ادرار کمک میکند. در حالت کلی مصرف تخم شربتی برای افراد با مزاج سوداوی (سرد و خشک) مفید و زیاده روی در مصرف آن برای افراد با مزاج دموی (گرم و تر) مضر است.
نحوه صحیح مصرف تخم شربتی درشت
همراه با آب
یکی از ساده ترین شیوه های استفاده از تخم شربتی در تغذیه، نوشیدن ترکیب آن همراه با آب است. یک چهارم فنجان تخم شربتی را در 4 فنجان آب بخیسانید. برای طعم دادن به این ترکیب می توانید کمی میوه ی ریز شده یا کمی آب لیموترش یا آب پرتقال به آن اضافه کنید.
همراه با آب میوه
آب تنها چیزی نیست که می توانید این دانه ها را در آن بخیسانید. یک چهارم فنجان تخم شربتی را به 4 فنجان آب میوه اضافه کرده و نیم ساعت صبر کنید تا یک آب میوه ی پر از فیبر و مواد معدنی داشته باشید.
پودینگ تخم شربتی
تهیه این پودینگ هم راحت است. فقط باید مدت بیشتری منتظر بمانید تا این دانه ها کاملاً نرم شوند. می توانید این پودینگ را با آب میوه یا شیر درست کنید و سپس وانیل یا کاکائو به آن اضافه نمایید. پودینگ تخم شربتی برای صبحانه یا دسر انتخاب بسیار خوبی است. اگر دوست ندارید دانه های تخم شربتی در پودینگتان دیده شود می توانید آسیابش کنید.
همراه با اسموتی
اگر می خواهید اسموتی تان مغذی تر شود، تخم شربتی به آن بیفزایید. این کار را تقریباً برای هر نوع اسموتی می توانید انجام دهید فقط یادتان باشد قبل از استفاده آن در اسموتی، آن ها را در آب بخیسانید تا کاملاً ژله ای شوند.
به صورت خام روی غذا
هرچند خیلی ها فکر می کنند حتماً باید تخم شربتی را بخیسانند اما می توانید این دانه ها را به صورت خام نیز مصرف کنید. تخم شربتی را آسیاب کرده و روی اسموتی یا سالاد و یا هر چیز دیگری که دوست دارید بپاشید.
همراه با غلات برای صبحانه
اگر می خواهید صبحانه تان را کمی تغییر دهید، شب قبل از خواب تخم شربتی را در شیر بخیسانید و صبح این ترکیب را همراه با مغزها، میوه ها و ادویه ای مانند دارچین میل کنید. از هر نوع غله ای که دوست دارید مثل جودوسر می توانید استفاده کنید.
همراه با سبزیجات سرخ شده
می توانید دانه های تخم شربتی را به سبزیجات سرخ شده و خوشبویتان اضافه کنید. یک قاشق غذاخوری تخم شربتی برای یک بشقاب سبزیجات کافی است.
همراه سالاد
می توانید تخم شربتی را به سالادتان اضافه کنید و سالمترش نمایید. این دانه ها را به هر نوع سالادی می توانید بیفزایید.
ترکیب با سس سالاد
یک راه دیگر برای استفاده از تخم شربتی در غذا این است که آن را به سس سالادتان اضافه نمایید. سس های بازاری معمولاً قند زیادی دارند. خودتان سس را درست کنید تا هم سالم تر باشد و هم بتوانید با تخم شربتی مغذی اش کنید.
همراه با پختنی ها
می توانید تخم شربتی را به هر نوع پختی وارد کنید. مثلاً همراه با کیک یا نانی که می خواهید بپزید یا در کلوچه ای خوشمزه ی خانگی.
همراه با پنکیک
اگر پنکیک دوست دارید پس می توانید تخم شربتی را در ترکیب پنکیکتان هم داشته باشید.
همراه با مربا
دانه های تخم شربتی می توانند ده برابر وزنشان آب جذب کنند و برای همین می توانند جایگزین خوبی برای پکتین در مربا باشند. پکتین نسبتاً تلخ است، پس اگر با تخم شربتی جایگزینش کنید یعنی مربای شما نیازی به شکر زیاد نخواهد داشت تا شیرین شود.
پروتئین بارهایی که در فروشگاه ها موجودند، شکر تصفیه شده ی زیادی دارند و بیشتر شبیه شکلات هستند تا یک اسنک سالم. اگر پروتئین بار تخم شربتی خودتان را درست کنید، بسیار سالم و مغذی خواهد بود.
ترکیب تخم شربتی با انواع مربا به لعاب دار شدن و غنی شدن مربای موردنظر کمک شایانی می کند. شما می توانید در تهیه انواع مربا مانند مربای آلبالو و توت فرنگی از این دانه گیاهی استفاده کنید. هنگامی که 5 دقیقه به لحظات پایانی پخت مربا مانده است، دانه های شسته شده تخم شربتی را به آن اضافه کنید. بعد از اینکه سرد شد، مربا حالت لعابی و ژلاتینی بیشتری به خود می گیرد. پس از سرد شدن آن را در یخچال نگهداری کنید. تهیه مربا با اضافه کردن این دانه گیاهی با امگا 3 غنی شده و به خاصیت مربا اضافه می کند. جالب است بدانید کاربرد این روش برای جلوگیری از کپک زدن زودهنگام مربا بسیار مؤثر است.
در سوپ و آب ِگوشت
تخم شربتی می تواند جایگزین بسیار خوبی برای آرد جهت غلیظ کردن سوپ یا آب ِگوشت باشد. اول ژله ای شان کنید و سپس به غذایتان بیفزایید.
جایگزینی برای تخم مرغ
اگر شیوه ی تغذیه تان جوری است که باید از خوردن تخم مرغ پرهیز کنید، می توانید تخم شربتی را جایگزینش نمایید. این دانه ها در غذاهای پخته شده، جایگزین بسیار خوبی برای تخم مرغ محسوب می شوند. به جای یک عدد تخم مرغ، یک قاشق غذاخوری تخم شربتی را در سه قاشق غذاخوری آب بخیسانید.
ترکیب با ماست
تخم شربتی، رویه ی خوبی برای ماست است. پودر تخم شربتی را می توانید روی ماست بپاشید.
برای غلیظ کردن همبرگر خانگی یا کوفته ریزه
اگر عادت دارید برای غلیظ و چسبناک کردن کوفته ریزه، قلقلی یا همبرگرتان از تخم مرغ استفاده کنید می توانید به جای آن از تخم شربتی استفاده کنید.
ترکیب با چای
افزودن تخم شربتی به نوشیدنی ها، راهی ساده برای مصرفشان است. یک قاشق چایخوری تخم شربتی را به چایتان اضافه کرده و اجازه دهید کمی خیس بخورد.
همراه با بستنی
می توانید تخم شربتی را به بستنی دلخواهتان اضافه کنید. پودینگ تخم شربتی درست کنید و فریزش نمایید. هر وقت خواستید همراه با بستنی میل کنید.
همراه با پیتزا
می توانید با استفاده از تخم شربتی، پیتزایی فیبردار و تُردتر داشته باشید. کافی است پودرش را روی پیتزایتان بپاشید.
همراه با فلافل
فلافلی که با تخم شربتی درست شود بسیار لذیذ است، مخصوصاً برای گیاهخواران.
ترکیب با شربت لیموناد
یک راه جالب دیگر برای استفاده از تخم شربتی، همراه کردن آن با شربت لیموناد خانگی است.
یک و نیم قاشق غذاخوری تخم شربتی را در دو فنجان آب سرد به مدت نیم ساعت بخیسانید و سپس آب یک عدد لیمو را به آن افزوده و به انتخاب خودتان شیرینش کنید. می توانید از طعم دهنده های دیگری مانند خیار یا هندوانه نیز استفاده نمایید.
طرز شستن تخمه شربتی درشت
برای شستن تخمه شربتی یک ظرف بزرگ را با آب پر کنید و تخمه شربتی را داخل آن بریزید. برای اینکه تخمه شربتیها به هم نچسبند آن را با چنگال هم بزنید تا آرام آرام ته نشین شوند. کمی صبر کنید تا در صورت وجود برگ و خاشاک در تخمه شربتیها روی آب بیایند و آنها را جدا کنید. چند بار این آب را تعویض کنید تا آب تمیز شود و دیگر روی آب چیزی نباشد. سپس در این مرحله به آرامی تخم شربتیها را هم میزنیم و به یک ظرف دیگر انتقال میدهیم تا شن و سنگریزههای تخم شربتی در ظرف اول باقی بماند.
برای آن که مطمئن بشید کاملا تمیز شده است و شن و سنگریزه دیگری نیست چند بار این کار را تکرار کنید. تنها نکتهای که باید دقت کنید این است که این مراحل سریع اما با دقت و آرام باید انجام شود و تا قبل از لعاب دار شدن تخم شربتی تمام شود.
خواص خاکشیر و تخم شربتی
تخم شربتی را معمولا ر ترکیب با شربت خاکشیر یا زعفران درست میکنند. شربت خاکشیر و تخم شربتی یک نوشیدنی رفع عطش و خستگی برای روزهای طولانی و گرم تابستان خواهد بود.
دانههای ژلاتینی تخم شربتی آب زیادی در خود نگه میدارند و خاصیت کنترل اشتهای کاذب دارند. این شربت ترکیب جذابی برای ماه مبارک رمضان است که برای کاهش گرسنگی و تشنگی در طول روز توصیه میشود.
خاکشیر و تخم شربتی سرشار از آنتیاکسیدانهای مفید برای سلامت سیستم گوارشی، کبد و پوست هستند. خاکشیر نوشیدنی سالم برای خانمها در دوران بارداری است و میتواند جایگزین نوشابههای گازدار شود. البته در مورد مصرف تخم شربتی در این دوران با پزشک مشورت کنید.
شربت خاکشیر و تخم شربتی را میتوانید برای کنترل بیماری دیابت و کاهش چربی خون بنوشید. تخم شربتی به عضلهسازی بدن ورزشکارها و افرادی که قصد کاهش وزن دارند، کمک میکند.
برای داشتن پوستی سالم و با طراوت، آب زیادی بنوشید و از شربتهای غنی از آنتیاکسیدان مثل تخم شربتی و خاکشیر غافل نشوید.
برای خرید تخم شربتی اعلی به فروشگاه اینترنتی بهسا مارکت مراجعه فرمایید.
# خرید تخم شربتی # خواص تخم شربتی # خرید بالنگو # Alyssum seeds # رفع یبوست # خلط آور # دفع سنگ کلیه