نعناع برگ از گیاهان تاریخی از سری ادویه و محصولات آشپزی ،خواروبار و سبزی خشک به حساب می آید. نعنا خشک دارای انوع بسیاری می باشد که می توان به نعناع کوهی، نعناع فلفلی، نعناع قمی، هندی و گربه ای اشاره کرد. از نعنا و فرآوردههای آن برای خوشبو کردن دهان، آبنباتها و سایر مواد غذایی استفاده میشود. نعنا یک گیاه معطر است که استفاده از آن به صورت برگ تازه، به عنوان ادویه یا به صورت عصاره که به آن عرق نعنا گفته میشود بسیار رایج است و خواص بسیار زیادی برای بدن فراهم میکند. این گیاه به دلیل طبع گرم و خشکی که دارد در غذاهای دارای طبع سرد مثل دوغ،ماست و یا در آش بصورت نعنا داغ استفاده و مصرف میگردد. این گیاه میزان سدیم و قند خون را کاهش میدهد و در طول تاریخ، از آن در طب سنتی با اهداف گوناگون استفاده میشده است. علاوه بر این، بسیاری از مردم از دمنوش نعناع، به عنوان یک نوشیدنی بدون کافئین لذت میبرند. منتول، ماده موثره نعناع است که خاصیت خنک کنندگی و رایحهی این گیاه را به آن میبخشد.
خانوادهی گستردهی نعناع، دارای ویژگیهای آنتیاکسیدانی هستند و طیف وسیعی از خواص، به ویژه برای افرادی که به سندروم روده تحریک پذیر مبتلا هستند، ارائه میکند. سبزیجات خشک در بازار کیفیت های مختلفی دارد که این کیفیت بستگی به نوع تهیه بار و نیز نحوه شستشو و خشک کردن دارد.
ارزش غذایی گیاه نعناع برگ
هر ۱۰۰ گرم نعناع تازه از مواد زیر تشکیل شده است:
۴۳ کالری انرژی
۸۶.۴ گرم آب
۳.۸ گرم پروتئین
۵.۳ گرم کربوهیدرات
۹.۵ میلی گرم آن
۲۱۰ میلی گرم کلسیم
فولات موجود در نعناع برای کسانی که فقر آهن دارند، مفید است. مقدار کم پتاسیم موجود در آن نیز به بهبود فشار خون کمک میکند. گیاه نعناع به دلیل داشتن ویتامینهای B3، B2، B1 خاصیت اشتهاآوری نیز دارد.
موارد مصرف نعناع برگ در آشپزی
نعناع خشک یکی از پرکاربردترین سبزی ها در آشپزی محسوب می شود که به موجب عطر و بوی مطبوعی که دارد معمولا به عنوان طعم دهنده مورد استفاده قرار می گیرد. نعناع خشک یکی از سبزی های ارزشمند و پر خاصیت، و طعم دهنده اصلی در غذاهایی همچون، آش رشته، دوغ، ماست، ترشی، سالاد، کوکو، آش شله قلمکار، حلیم بادمجان، کشک بادمجان است.
همچنین خاصیت داروئی و درمانی دارد. در تهیه سالاد شیرازی نیز استفاده می شود. به عنوان جوشانده استفاده می شود. در تهیه چای نیز کاربرد دارد و به چای طعم خاصی می دهد.
خواص نعناع خشک
نعنا گیاهی خوشبو و خوش طعم است. این گیاه دارای طبعی گرم و خشک بوده و خواص بسیار زیاد دارد. نعناع خشک شده برای از بین بردن بوی بد دهان، درمان بیماریهای تنفسی و … استفاده می شود.
این گیاه سرشار از ویتامین، املاح معدنی، منگنز، آهن، مس، کلسیم، پتاسیم، ویتامین c،b2 و a است.
معده و گوارش
نعناع به دلیل خاصیت ضداسپاسم و با افزایش جریان مایعات گوارشی سوزش سر دل را تسکین می دهد. عطر نعنا غدد بزاق دهان و غددی که آنزیم های گوارشی را ترشح می کنند فعال کرده و هضم را بهبود می بخشد، سوءهاضمه و رودل را درمان می کند، گرفتگی عضلانی معده را کاهش داده و به علت اثر بیهوشی خفیف درد معده را تسکین می دهد.
به همین دلیل در بسیاری از کشورها افراد قبل از مصرف غذای اصلی مقداری نعناع می خورند تا هضم غذا بهتر صورت گیرد.
دهان و دندان
جویدن برگ نعناع با باکتری های مضر در دهان، دندان ها و زبان مبارزه کرده و بهداشت دهان و دندان را تضمین می کند به همین دلیل از مواد اصلی در خمیردندان ها، دهانشویه ها و سایر محصولات بهداشتی دهان و دندان است.
طعم و عطر نعناع تازه برای رفع بوی بد دهان مفید است. برای خوشبو کردن دهان و از بین بردن باکتری هایی که موجب بوی بد می شوند چای نعنا میل کنید.
نعناع همچنین با تحریک تولید بزاق از خشکی دهان جلوگیری می کند.
مجاری تنفسی
گیاه نعناع حاوی منتول است، ترکیب خاصی که معمولا در داروهای تجاری برای آنفلوآنزا استفاده می شود. رایحه منتول به دلیل خواص ضدالتهابی برای باز کردن دستگاه تنفسی و بینی موثر است.
خواص ضدباکتری برگ نعنا نیز به درمان عفونت های باکتریایی کمک کرده و برونشیت را تسکین می دهد.
مصرف نعناع برای درمان گلودرد و خارش گلو مفید است. عطر و بوی قوی این گیاه در درمان اختلالات تنفسی ناشی از آسم و سرماخوردگی تاثیر مثبت داشته و سرفه مزمن را بهبود می بخشد.
درمان سردرد و میگرن
مصرف نعناع تازه و خرد شده برای درمان سردرد معجزه می کند. برای درمان سریع سردرد ضمادی از نعناع یا روغن آن تهیه کرده و روی پیشانی و بینی قرار دهید.
خاصیت خنک کنندگی و ضدالتهابی نعناع باعث کاهش دمای بدن می شود که از عوامل موثر در تسکین سردرد و میگرن است.
خواص دیگر نعناع خشک
نعنا خشک تقویت کننده معده و بدن می باشد. باد و گاز معده و روده را خارج می سازد.
برای از بین بردن سکسکه و دل پیچه، استفراغ و … موثر است.
در درمان سوء هاضمه و دل دارد کاربرد دارد.
برای رفع کم خونی و در پیشگیری از سرطان مفید است.
در شفافیت پوست موثر است و خاصیت چربی سوزی دارد.
در تنظیم فشارخون، سلامت دهان و بهبود عملکرد کبد تأثیرگذار است.
درمان سندروم روده تحریک پذیر
درمان آسم
کاهش وزن و لاغری
مقابله با حساسیت ها
تقویت حافظه
نشاط آور و جلوگیری از افسردگی
عوارض جانبی و مضرات
در صورت ابتلا به رفلاکس معده از مصرف نعناع خودداری کنید.
مصرف زیاد نعنا باعث ایجاد حالت تهوع و درد معده میشود.
افراد مبتلا به سنگ صفرا قبل از مصرف نعناع با پزشک خود مشورت کنند.
استفاده از روغن نعنا روی پوست صورت نوزادان و کودکان منجر به تشنج و خفگی می شود.
مصرف چای و دمنوش نعناع در دوران بارداری باعث سقط جنین می شود و برای دوران شیردهی مضر است.
مصرف بیش از حد نعناع به دلیل منتول موجود در آن برای بدن سمی است.
کودکان و نوزادان باید نعنا را به میزان کمی مصرف کنند تا دستگاه تنفسی آنها تحت تاثیر قرار نگیرد.
در صورتی که به نعناع حساسیت دارید از مصرف آن خودداری کنید.
برای خرید نعناع خشک با کیفیت عالی می توانید به فروشگاه اینترنتی بهسا مارکت مراجعه فرمایید.
# خرید نعناع خشک # خرید نعناع برگ عالی # خواص نعناع # خرید پودر نعناع # خرید نعناع بلغور # mint eaves