مارچوبه (Asparagus) یکی از سبزیجات پر خاصیت برای بدن می باشد که به ملکه سبزیجات معروف است و یکی از محبوب ترین و پرطرفدار ترین سبزیجات بومی اروپا، آفریقای شمالی و غرب آسیاست. و به خانواده زنبق تعلق دارد.
پودر سبز مارچوبه حاوی مقدار زیادی روتین، روتن، اسید فولیک، سلنیوم، ویتامین B1،B2، B3، B5، B6، ویتامین A، ویتامین c، ویتامین E، ویتامین K و عناصر کمیاب مانند اسید فولیک، سلنیوم، آهن، منگنز و روی است. از مواد معدنی موجود در این گیاه، میتوان به آهن، کلسیم، فسفر، منیزیم، منگنز، روی، سلنیم و پتاسیم اشاره کرد. بهدلیل اینکه مارچوبه کلسترول ندارد، خوراکی کم کالری محسوب میشود و در عین حال سدیم بسیار کمی دارد. همچنین منبعی غنی از فیبرهای رژیمی و اسید آمینه های گوناگون است که برای بدن ضروری اند.
خواص مارچوبه
یکی از منابع اصلی پروبیوتیک
مواد غذایی پروبیوتیک که بیشتر در منابع غذایی گیاهی یافت میشوند، در دستگاه گوارش تجزیه نمیشوند و غذای مورد نیاز برای باکتریهای روده مانند بیفیدوباکترو لاکتوباسیلوس را فراهم میآورند.
این باکتریها که از باکتریهای پروبیوتیک میباشند تجزیه مواد در دستگاه گوارش را تسهیل میکنند.
و احتمال ابتلا به بسیاری از بیماریهای رودهای مانند سرطان روده، بیماریهای التهابی روده، آلرژی و… را میکاهند.
یکی از پروبیوتیکهای بسیار مهم اینولین میباشد که از پلیفروکتانها است؛ و مارچوبه یکی از منابع اصلی اینولین میباشد.
مواد ضدالتهابی موجود در مارچوبه
مواد ضدالتهابی موجود در مارچوبه شامل ساپونین A، سارساساپوژنین، پروتودیوسین، دیوسژنین و فلاوونوئیدهای کورستین، روتین، کامفرول، ایزورامنتین می باشد. این مواد شیمیایی از فرآیندهای التهابی در بیماریهای خودایمنی جلوگیری میکنند.
سارساساپونین موجود در مارچوبه، یکی از مواد شیمیایی بسیار موثر در بهبود بیماری ALS (اسکلروز چندگانه آمیلوتروفیک) است؛ که یک بیماری خود ایمنی مزمن میباشد.
در این بیماری سیستم ایمنی بدن نورونهای عصبی را به عنوان عوامل بیگانه میپندارد و علیه آنها واکنشهای متعدد التهابی نشان میدهد.
خاصیت ضد سرطانی
آنتیاکسیدانهای موجود در مارچوبه شامل ویتامین C، بتاکاروتن، ویتامین E، روی، منیزیم و سلنیوم می باشد.
مارچوبه همچنین سرشار از گلوتاتیون میباشد و به نسبت سایر سبزیجات از آنتیاکسیدانهای بیشتری تشکیل یافته است.
این مقادیر بالای مواد آنتیاکسیدانی، رادیکالهای آزاد را از بین میبرد و منجر به خواص ضدسرطانی میشود.
همچنین مواد شیمیایی فعال در مارچوبه به علت کاهش التهاب میتوانند فعالیت متابولیکی سلولهای سرطانی را تغییر دهند.
مطالعات متعددی در رابطه با اثرات ضدسرطانی مارچوبه بر سرطان کبد صورت گرفته است و نشان داده شده که سرطان کبد به وسیله مواد آنتیاکسیدانی فعال موجود در مارچوبه متوقف گردیده است.
مفید برای بیماریهای قلبی و دیابت
مواد آنتیاکسیدانی و ضدالتهابی موجود در مارچوبه، بسیاری از بیماریهای مزمن مانند دیابت نوع ۲ و بیماریهای قلبی را متوقف میکنند.
مقادیر بالای ویتامینهای گروه B در مارچوبه، مسئول اثرات ضددیابتی این گیاه میباشند .
ویتامینهای گروه B که در مارچوبه به فراوانی یافت میشوند، شامل B1 (تیامین)، B2 (ریبوفلاوین)، B3 (نیاسین)، B5 (پانتوتنیک اسید)، B6 (پیریدوکسین)، B9 (اسیدفولیک) و کولین می باشد.
ویتامینهای گروه B نقش مهم و کلیدی را در متابولیسم قندها و نشاسته ایفا میکنند و برای مدیریت مناسب قند خون ضروری میباشند.
اسیدفولیک نیز نقش کلیدی در تنظیم هوموسیستئن (که افزایش آن ریسک ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی را افزایش میدهد) دارد.
همچنین مارچوبه منبع بسیار خوبی از فیبر محلول میباشد و مطالعات متعدد نشان داده است که فیبر محلول ریسک ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی و دیابت را میکاهد.
بهبود لوسمی
لوسمی نوعی سرطان است که مغز استخوان را درگیر میکند و بر تولید گلبولهای سفید خون اثر میگذارد.
در این بیماری گلبولهای سفید به حالت طبیعی تولید نمیشوند و یا به طور طبیعی فعالیت نمیکنند.
یکی از عملکردهای گلبولهای سفید معیوب در بیماری لوسمی، این است که اسیدآمینه آسپاراژین را از سایر سلولها و پروتئینهای خونی جذب میکند.
در نتیجه برای درمان این بیماری آنزیم آسپاراژیناز که تجزیه کننده آسپاراژین میباشد، به فرد تزریق میشود.
نکته قابلتوجه این است که مارچوبه با نام لاتین آسپاراژوس، سرشار از اسیدآمینه آسپاراژین و آنزیم آسپاراژیناز است.
به همین علت یکی از گزینههای اصلی برای درمان بیماری لوسمی و تهیه داروهای برطرفکننده لوسمی میباشد.
کاهش وزن:
مارچوبه سرشار از فیبر است باعث کاهش وزن می شود.
بدنسازی:
این گیاه نه تنها چربی و کالری اندکی دارد بلکه حاوی فیبرهای محلول و نامحلول زیادی است.
و همین امر آن را به یک ماده عالی برای کاهش وزن و استفاده از آن در بدنسازی تبدیل کرده است.
از آنجایی که بدن فیبر را آهستهتر از سایر مواد هضم میکند، زمانی که مواد حاوی فیبر مصرف میکنید حس سیری بیشتری خواهید داشت و خیلی دیر گرسنه میشوید.
روش مصرف مارچوبه
از مارچوبه میتوان آن را در سالاد ریخت و یا از آن سوپ تهیه کرد .
پودر مادرچوبه به میزان یک قاشق چایخوری در یک قاشق عسل مخلوط شده و هر روز بعد از غذا میل شود.
دمنوش مارچوبه
چند شاخه مارچوبه را در داخل یک لیتر آبجوش بریزید و مقداری هم رازیانه و جعفری به آن اضافه کنید و بگذارید مدت پنج دقیقه دم بکشد .
از این دم کرده به مقدار دو تا سه فنجان در روز برای تسکین و آرامش قلب استفاده کنید.
توجه
ما در این مقاله تلاش کردیم توضیحات جامع و کاملی را در مورد مارچوبه ارائه دهیم اما به خاطر داشته باشید این مطالب صرفا جهت آشنایی شما با این محصولات تهیه شده است و فروشگاه بهسا مارکت هیچگونه مسئولیتی در قبال نحوه مصرف محصولات ندارد از این رو پیش از خود درمانی حتماً به پزشک مراجعه کنید.
برای خرید مارچوبه اعلی به فروشگاه اینترنتی بهسا مارکت مراجعه فرمایید.
# موارد استفاده مارچوبه # خرید مارچوبه # خواص مارچوبه # Asparagus