چوچاق (گیلکی) یا زِلِنگ (مازندرانی) نام علمی (Eryngium planum)، از راسته کرفس سانان و تیره چتریان است. در شمال ایران و خصوصا در استان گیلان به صورت خودرو و یا پرورشی می روید و از گیاهان خوراکی و معطر است.در شمال ایران از گیاهان خوراکی است.
در طب سنتی اروپا به عنوان یک مدر، محرک و اشتها آور با توجه به طعم و اسانس آن مورد استفاده قرار می گیرد. تجزیه عصاره ساقه و ریشه نشان می دهد خاصیت ضد قارچ قابل توجه و فعالیت ضد باکتری متوسط دارد. نام فارسی آن شش شاخ است.
خواص دارویی گیاه چوچاق
طبق تحقیقاتی که محققان به تازگی انجام داده اند ثابت شده است که گیاه چوچاق درمان بسیار مناسبی برای کاهش آهن خون در بیماران تالاسمی به شمار می رود. ریشه این گیاه منبع اصلی خواص دارویی آن می باشد، برای مصرف دارویی بهترین زمان برداشت ریشه این گیاه فصل پاییز می باشد.
علاوه بر خواص دارویی که پیش از این به آن ها اشاره شد، خاکستر این گیاه نیز برای درمان بواسیر بسیار مفید است و این به خاطر داشتن اسید فولیک می باشد. این گیاه پادزهر سموم و تسکین دهنده درد پهلو می باشد، جوشانده بیخ این گیاه باعث می شود که نفخ و درد پهلو از بین برود و همچنین مربای آن یک نوع خوشبو کننده دهان محسوب می شود و همچنین پماد حاصل از آن با برگ کاسنی و آرد جو نرمکننده ورم های سخت می باشد. در علاج کزاز مفید بوده و در بیرون راندن خون از سینه بسیار تاثیرگذار است.
مضرات گیاه چوچاق
استفاده بیش از حد ممکن است باعث استفراغ شود.
ترکیب گیاهان با داروهای خاص ممکن است عملکرد آنها را تغییر دهد یا عوارض جانبی ناخواسته ای ایجاد کند پس اگر داروی خاصی مصرف میکنید، به این مورد توجه کنید.
اگر باردار هستید یا در دوران شیردهی هستید از این گیاه دارویی استفاده نکنید.
اگر مدر مصرف می کنید از این گیاه خودداری کنید.
بدانید که استفاده طولانی مدت از چوچاق می تواند باعث عدم تعادل در مایعات و مواد شیمیایی بدن شود.
موارد و نحوه مصرف گیاه چوچاق
با استفاده از برگ های تازه و یا خشک شده گیاه چوچاق غذاهای خوشمزه محلی مختص شمال کشور می توانید تهیه کنید .
کوکو سبزی
کال کباب گیلانی
ماهی شکم پر
سبزی پلو
خورش ترش واش گیلان
کباب ترش شمالی
از این گیاه در برخی از چاشنی های شمالی همچون ترشی هفت بیجار، زیتون پرورده و دلار نیز استفاده می کنند.
از ریشه این گیاه یک مربای بسیار خوشمزه تهیه می شود که علاوه بر طعم بی نظیر آن به خاطر بوی خوشی که دارد باعث خوشبو شدن دهان می شود.
دمنوش گیاه چوچاق
با استفاده از برگ های تازه چوچاق دمنوشی بسیار خوشمزه و مفید تهیه می شود که بسیار مقوی و خوش طعم است. چنانچه علاقه مند به درست کردن این دمنوش خوشمزه هستید در ادامه این طرز تهیه آن را بخوانید.
مواد لازم برای تهیه دمنوش چوچاق
آب دو لیوان
گیاه چوچاق تازه یا خشک شده به میزان لازم
نبات یا عسل در صورت تمایل
طرز تهیه دمنوش چوچاق
ابتدا آب جوشیده را داخل قوری ریخته و سپس چوچاق را به آن اضافه نمایید، قوری را به مدت ده الی پانزده دقیقه روی حرارت غیر مستقیم قرار دهید و در نهایت دمنوش را از صافی کرده و در صورت تمایل و طبق ذائقه تان با نبات یا عسل میل کنید.
توجه
ما در این مقاله تلاش کردیم توضیحات جامع و کاملی را در مورد سبزی چوچاق ارائه دهیم اما به خاطر داشته باشید این مطالب صرفا جهت آشنایی شما با این محصولات تهیه شده است و فروشگاه بهسا مارکت هیچگونه مسئولیتی در قبال نحوه مصرف محصولات ندارد از این رو پیش از خود درمانی حتماً به پزشک مراجعه کنید.
برای خرید سبزی چوچاق اعلی به فروشگاه اینترنتی بهسا مارکت مراجعه فرمایید.
# خرید سبزی چوچاق # خواص سبزی چوچاق # خرید سبزی چوچاق # قیمت سبزی چوچاق # Eryngium planum