نبات دارای طعم شیرین و به رنگ سفید یا زعفرانی، دارای نگینهای درشت و شفاف و فاقد جوهر قند و از نظر ضخامت دارای قطر کمی میباشد. بهترین مشخصه برای آن شفافیت بلور آن میباشد.
نبات نوعی قند است که از نیشکر به دست می آید که طی یک مکانیزم فیزیکی تابع زمان و دما، متبلور شده و به صورت کریستال های زیبا شکل می گیرد. همچنین خواص فراوانی برای درمان بیماری ها دارد و دارای طبع گرمی می باشد که استفاده از آن در درمان سردی مزاج موثر است.
طرز تهیه
ابتدا شکر را در آب جوش حل می کنند تا محلول سیرشده درست شود. سپس نخی در آب آویزان کرده و می گذراند تا خنک شود و بلور تشکیل شود.
انواع مختلف
شاخه نبات
عبارت است از بلورهای نبات که به دور یک نخ تشکیل میشود.
نبات چوبی
بلورهای نبات به دور یک چوب تشکیل می شود. نوع چوبی نسبت به نی دار پلاستیکی بهداشتی تر است زیرا چوب را سه مرتبه میجوشانند و کاملاً بهداشتی است اما نی های پلاستیکی غیر بهداشتی و سرطان زا هستند.
نبات دندانه
همان نگین نبات است که به دلیل قابلیت شکنندگی بسیار بالا در هنگام بسته بندی خرد میشود و به خاطر راحتی و سهولت حل شدن در چای (نوشیدنیهای گرم) برای مصارف خانگی و سایر مؤسسات بسیار آسان و مناسب میباشد. مزایای استفاده از آن اینست که نیازی به شکستن آن، با شیء یا دست نداشته و آماده برای مصرف و از لحاظ اقتصادی بسیار مقرون به صرفه میباشد.
نبات تخته
این نوع نبات که در کف و جداره ی پاتیل ها به صورت تخته تشکیل می شود به دلیل شکل نامنظم آن بیشتر به صورت فله عرضه می گردد . غلظت خیلی زیاد شیره در کف پاتیل ها باعث تخته شدن آن می شود.
پرده نبات
این نبات از نظر کیفیت با دیگر انواع شاخه و چوبی هیچ تفاوتی ندارد و روی پاتیل ها تشکیل میشود و تنها تفاوتش ترد و نازک بودن آن می باشد.
پودر نبات
از شکر درشت تر بوده و همان خرده های نبات است که قابلیت حل شدن بالایی دارد. این محصول ایده آل برای هتلها کافیشاپها، رستورانها، منازل، هنگام مسافرت و محل کار میباشد.
نبات سوخته
اگر قند و شکر را بسوزانند کاراملیزه می شود و ماده ای قهوه ای رنگ به دست می آید که به آن کارامل میگویند. که از نظر شیمیایی، ظاهر فیزیکی و حتی مزه با قند و شکر متفاوت است و در نوشابه ها به کار می رود.
اگر نبات را بسوزانیم ، کریستال های آن می سوزند و یک جسم قهوه ای مایل به سیاه و با مزه ای بین تلخی و شیرینی تولید می شود که خاصیت قابض داشته و برای درمان اسهال فوق العاده است.
موارد مصرف
برای تزیین سفره های عقد و هفت سین و برای شیرین کردن چای و نوشیدنی های گیاهی استفاده می شود.
از پرمصرف ترین نبات ها ، نوع چوبی و شاخه هستند که انواع طعم دار آنها در بازار وجود دارد . طعم های دارچینی، نعنایی، زعفرانی، زیره، لیمویی، آویشن و... از این محصولات هستند که مصرف آن با یک فنجان چای گرم بسیار دلپذیر است.
نبات طعم و مزه بهتری در مقایسه با قند و شکر دارد، بنابراین می توانید به جای مصرف قند و شکر همراه چای از شاخه نبات هایی که شکنندگی بالایی دارند و به راحتی خرد و آب می شوند ، استفاده کنید.
برای شیرین کردن شربت می توانید از پودر آن استفاده نمایید.
برای خرید هر نوع نبات باکیفیت و تازه میتوانید به فروشگاه اینترنتی بهسا مارکت مراجعه کنید.
تفاوت نبات با قند و شکر
از لحاظ ساختار هیچ فرقی ندارند و فقط اندازهی بلور آنها متفاوت است. شکر از بلورهای ریز قند «ساکارز» تشکیل میشود. حبهی قند نیز از بلورهایی با همین اندازه تشکیل میشود با این تفاوت که تعداد زیادی از این بلورهای ریز در داخل حبه قند به همدیگر متصل هستند. به همین دلیل خاصیت قند و شکر با خاصیت نبات متفاوت است و نبات طبیعت گرمتری نسبت به قند و شکر دارد. نبات هم مثل قند و شکر از ساکارز تشکیل میشود با این تفاوت که بلورهای آن بسیار بزرگتر هستند و کاملاً مشاهده میشوند.
نبات را با رشد بلورهای ریز قند در داخل محلول غلیظ آب قند تهیه میکنند. به خاطر همین است که همیشه وسط آن یک نخ وجود دارد. این همان نخی است که به عنوان سطح بستر برای رشد دادن بلورها و معلق نگه داشتن آن وسط محلول آب قند استفاده شده است.
خواص نبات
نبات در مقایسه با انواع آبنبات ها خاصیت ملین و ضد نفخ بالایی داشته و ماده اولیه آن با قند و شکر یکسان و از نوع ساکاروز است. همچنین در مقایسه با قند نیز طبع گرم تری دارد و اگر آن را بسوزانید تبدیل به یک ماده قهوه ای مایل به سیاه با مزه ای تلخ می شود، که به دلیل قابض بودن برای درمان اسهال بسیار نافع است.
این محصول به واسطه دارا بودن مقدارزیادی ساکارز خیلی سریع جذب بدن میشود. به خاطر تقویت عضلات باعث افزایش سوخت و ساز چربی ها و مواد پروتینی در بدن می شود و چنانچه یک تکه کوچک از آن در دهان گذاشته و به مرور مکیده شود سرفه را قطع و خشونت صوت و سینه و درد آن را بر طرف میکند.
مصرف نبات با چای هنگام رانندگی سبب رفع خواب آلودگی و خستگی می شود. همچنین نوع زعفرانی آن جهت رفع خستگی های مفرط جسمی و فکری ناشی از کار و فعالیت جسمی زیاد بسیار موثر است.
افرادی که آب دهانشان در خواب جاری می شود توصیه می شود از ترکیب های مختلف نبات زعفرانی و سفید بصورت شاخه یا چوبی در نوشیدنی های گرم استفاده کنند همچنین ترکیب بینظیر آن با چای می تواند علاج خوبی برای رفع جاری شدن آب دهان افراد در خواب و در بیداری باشد.
همچنین
افرادی که تکرر ادرار دارند و مثانه آنها ضعیف است و یا اصطلاحا به ضعف مثانه دارند بهتر است تکه کوچکی نبات در دهان خود قرار دهند و آن را بمکند. این روش و همچنین مصرف نوشیدنی های گرم نبات داغ برای درمان تکرر ادرار مفید است.
برای درمان تنگی نفس، تپش قلب و کرم های کدو یا کرمک در انتهای روده بزرگ نیزمفید است.
آسم عارضه ای است که طی آن مسیرهای تنفسی ملتهب و تنگ میشود و موکوس بیشتری ترشح می کنند. نبات باعث تسکین درد میشود و مصرف منظم نبات داغ برای بدن مفید است و تنگی نفس را رفع کرده و آسم را درمان می کند.
مصرف نبات داغ باعث تسکین درد معده و درد ناشی از انقباض ماهیچه ها را درمان میکند و مصرف آن برای این افراد بسیار توصیه می شود.
همه افراد پس از خوردن غذای سنگین علائم هضم نشدن غذا را تجربه کرده اند و با بروز مشکلاتی در دستگاه گوارش مواجه شده اند. برای جلوگیری از دیر هضم شدن غذا می توانید از نبات داغ یا چای نبات استفاده نمایید.
مضرات مصرف
مصرف قند، شکر و نبات هم به میزان زیاد مضر است و برای افرادی که مشکل افزایش قندخون دارند، توصیه نمی شود.
نبات به علت رطوبت بسیار اندک، بافت سخت تری از قند داشته و شیرین تر است بنابراین برای افراد چاق و دیابتی منع مصرف دارد.
# خرید نبات اعلی # خرید نبات زرد # خواص نبات # خرید نبات شاخه