خرما به (انگلیسی : Date و با نام علمی Phoenix dactylifera) میوه ی درخت نخل است و به عنوان یکی از اولین میوه هایی که توسط انسان کشت شده، شناخته می شود. میوه خرما هسته ای بزرگ و سفت و پوستی نازک دارد و به شکل خوشه ای از شاخه های درخت آویزان می شود.
خرما مضافتی از انواع پرطرفدار خرماست . خرما شامل بهبود یبوست، اختلالات روده، مشکلات قلبی، کم خونی، اختلال عملکرد جنسی، اسهال، سرطان شکم، و بسیاری شرایط دیگر می شوند. مصرف خرمابرای افزایش وزن نیز گزینه خوبی محسوب می شود. این ماده غذایی سرشار از ویتامین های مختلف، مواد معدنی و فیبر است. این میوه خوشمزه حاوی چربی، کلسیم، گوگرد، آهن، پتاسیم، فسفر، منگنز، مس، و منیزیم است که همگی برای سلامت انسان مفید هستند.
انواع خرما:
خرما انواع بسیاری دارد که تفاوت آن در میزان رطوبت، خواص و شکل ظاهری آن می باشد. در حالت کلی اگر بخواهیم از نظر رطوبت خرماها را دسته بندی کنیم مشاهده می کنیم که خرماها به ۴ دسته تقسیم بندی می شوند؛ دسته اول از خرماها که نامشان رطب است بیشترین میزان رطوبت را دارند، دسته دوم که رطوبت آن ها کمتر از دسته اول می باشد به خرمای نرم معروف هستند، دسته سوم که رطوبت آن ها کمتر و حدود ۱۸ تا ۲۰ درصد می رسد به خرماهای نیمه خشک معروف می باشد، و دسته چهارم که رطوبت آن کمتر۱۸ درصد است به خرمای خشک معروف می باشند.
از معروف ترین انواع خرماها در ایران می توان به موارد زیر اشاره کرد:
۱. خرما پیارم:
خرمای پیارُم (Piarom or Pyarom)یکی از انواع خرماها در ایران می باشد که در شهرستان حاجی آباد استان هرمزگان به دست می آید. این نوع خرما یکی از گران ترین خرماهای ایران به حساب می آید که به دلیل کیفیت بالایی که دارد یکی از اقلام صادراتی به حساب می آید که در جهان مشتریان و مخاطبان زیادی را برای خود جذب کرده است.
گران ترین، گوشتی ترین و خوشمزه ترین نوع خرما به حساب می آید. دلیل گوشتی بودن آن هسته کوچکش می باشد. یکی از اقلام صادراتی مهم به حساب می آید زیرا خواص خرما پیارم در طب سنتی و همچنین برای سلامت و بدن بی نظیر می باشد.
این خرما به دلیل خواص بیشمار آن و کیفیت مناسبش یک رقم خاص صادراتی است و دیرتر خراب میشود. این خرما یک خرمای گوشتی با هسته کوچک است و رطوبت ۱۵% دارد که معمولاً در اول پاییز برداشت میشود. درصد شیرینی خرما بسیار بالا بوده و به عنوان شکلات خرما معروف است، همچنین فیبر بالایی دارد که برای دستگاه گوارش بسیار مفید است. پتاسیم بالای این نوع خرما در جلوگیری از فشار خون بالا بسیار موثر است و اعصاب را تقویت میکند و منیزیم بالای این خرما نیز برای عضلات بسیار مفید است. قند این خرما از نوع قند طبیعی است که در مبتلایان به دیابت نیز منع مصرف ندارد.
۲. خرما کبکاب:
این نوع خرما جز دسته خرماهای نیمه خشک قرار می گیرد که در استان بهبان کشت می شود. خرمای کبکاب به دلیل داشتن شهد فراوان، گزینه مناسبی است که همراه با چایی میل شود.
۳. خرما زاهدی:
یکی از معتبرترین خرماهای صادراتی ایران خرما زاهدی یا خرمای قصب است که به نام قصب هم شناخته میشود. این خرمای بیضی شکل به دلیل رنگ خاص و ویژه، طعم فوق العاده و البته شرایط نگهداری و انبارش بسیار ساده و طرفداران زیادی که دارد به عنوان یکی از پر فروش ترین خرماها در ایران و کشورهای جهان است
قند موجود در آن نیز از نوع فروکتوز است که نه تنها باعث افزایش قند خون نمیشود بلکه به کاهش قند خون نیز کمک میکند. این خرمابه دلیل قیمت مناسب و نسبتاً پایینی که دارد و خواص بیشمار آن، به خصوص در بیماران دیابتی بسیار پرطرفدار است. رنگ این نوع خرما قهوهای روشن و یا قهوهای شکلاتی است
رنگ خرما زاهدی قهوه ای روشن و طلایی می باشد. خرمای زاهدی بر خلاف سایر نوع خرماها دارای شیرینی کم و ماندگاری بالایی می باشد و دلیل آن هم نیمه خشک بودن این نوع خرما می باشد.
دارای مواد مغذی فراوانی می باشد، دارای مقدار زیادی کربو هیدرات می باشد که انرژی روزانه بدن را تأمین می کند، خرما زاهدی خشک بیشتر از خرما های دیگر دارای فیبر می باشد، هر صد گرم خرما زاهدی خشک چیزی حدود ۲۸۰ کالری را دارد که مصرف زیاد آن باعث اضافه وزن در فرد می شود، خرما زاهدی خشک باعث می شود که فرد بعد از استفاده در خود احساس سیری کند.
اگر بخواهیم از ارزش غذایی و خواص خرما زاهدی بگوییم، این گونه است که در هر صد گرم خرما زاهدی خشک مقدار زیادی کالری، قند، چربی، کربوهیدرات، پروتئین و فیبر موجود می باشد.
۴.خرما استعمران
این نوع خرما از جمله خرماهای کمتر شناخته شده با خاصیت بسیار بالا و جزء شیرینترین خرماهای موجود در جهان است که متاسفانه طرفداران کمتری در ایران دارد و بیشتر به خارج صادر میگردد. خوزستان مرکز رشد و پرورش این خرما در ایران است و به دلیل طعم عالی و قیمت مناسب مورد توجه خریداران خارجی قرار گرفته است. خرما استعمران نیز مانند خرمای بم و خرمای زاهدی و سایر خرماها انرژی زیادی را برای مصرف کننده فراهم میکند و به دلیل سلولز پایین و حالت نیمه خشکش چسبندگی ایجاد نمیکند و خریداران بسیاری را به سمت خود جلب کرده است.
۵. خرما مضافتی:
خرما مضافتی یکی از معروفترین و پر استفادهترین خرماهای موجود در ایران است که طرفداران بیشماری دارد. گوشته نرم و شیرین به اندازه متوسط آن با رطوبت ۳۲ تا ۳۵ درصدی باعث شده که میوه شیرین و بسیار مورد استفاده اقوام مختلف ایرانی تبدیل شود. مدت زمان نگهداری خرما نیز طولانی بوده و میتوان آن را تا مدتها پس از برداشت نگهداری نمود. خرما مضافتی بم که در بم کشت میشود نوعی خاص و بسیار خوشمزه از خرما است که طرفداران بیشماری دارد. و در نزد ایرانیان بسیار مجبوب می باشد و دلیل آن هم رطوبت بالای آن است که آن را بسیار خوش طعم کرده است.
۶- خرما خنیزی
این خرما که به خرمای مجلسی معروف است مانند خرماهای نامبرده شیرینی مطلوبی دارد، رنگینک خرما به رنگ قهوهای روشن است و بیشتر در مناطق گرمسیری و خشک جنوب بندرعباس کشت میشود، حالت شیرهای داشته و کمی چسبناک است.
۷- خرما شاهانی
یکی دیگر از ارقام پر محصول و پرطرفدار در بین خرماهای تولید شده ایرانی خرمای شاهانی است که میوه آن کشیده و دارای نوک باریک است. این خرما به رنگ قهوهای روشن است و سهم زیادی از خرمای صادراتی ایران را تشکیل میدهد.
8- خرما مرداسنگ
خرمای مرداسنگ از نظر طب سنتی طبع سرد دارد اما بسیار خوشمزه است و به رنگ قهوهای روشن یا طلایی است که چون طلایی میدرخشد. این خرما اغلب در جنوب کرمان کشت میشود و بیش از ۳۰ نوع از این خرما وجود دارد.
خواص خرما
1. جوان سازی پوست صورت
میوه خرما حاوی مقادیر بالایی ویتامین های C و D بوده که چین و چروک پوست را کاهش داده و باعث جوان سازی پوست صورت می شود.همچنین هسته خرما دارای فیتوهورمون هایی است که اثرات ضد پیری قابل توجهی دارند و از چین و چروک پوست جلوگیری می کنند.
2. تقویت و افزایش رشد مو
خرما آهن بالایی دارد که موجب افزایش گردش خون در پوست سر شده و باعث تقویت و افزایش رشد مو می شود، همچنین مصرف خرما از ریزش مو جلوگیری می کند.
3. درمان کبد چرب
مصرف خرما برای بهبود سلامت کبد و پیشگیری از بیماری کبد چرب مفید می باشد، همچنین خرما باعث افزایش سم زدایی از کبد می شود.
10 عدد خرما را شب تا صبح در آب خیس کنید و صبح ناشتا بخورید.
4. سرماخوردگی و گلودرد
مصرف خرما برای پیشگیری و درمان سرماخوردگی، تب و گلودرد مفید می باشد.
مصرف خرما با شیر
5 عدد خرما را له کنید و به یک کاسه شیر اضافه کنید و بجوشانید این شیر را برای درمان سرماخوردگی، تب و سرفه استفاده کنید.
5. دیابت و قند خون
خرما دارای شاخص گلیسمی پایینی بوده و پس از مصرف باعث افزایش قند خون افراد دیابتی نمی شود. روی و منیزیم موجود در خرما برای تنظیم قند خون افراد مبتلا به دیابت نوع دو مفید می باشد.
ویتامین A موجود در خرما باعث بهبود سلامت چشم ها شده و از نابینایی در افراد دیابتی جلوگیری می کند.
6. جنین و زنان باردار
مصرف روزانه خرما از یبوست در زنان باردار جلوگیری می کند.
سطح بالای آهن موجود در خرما می تواند کم خونی زنان باردار را درمان کند، عضلات رحم را تقویت کرده و باعث افزایش شیر مادر در دوران شیردهی می شود.
خرما باعث افزایش هوش و تقویت حافظه جنین می شود.
یک مطالعه نشان داده که خوردن خرما چهار هفته قبل از زایمان می تواند زایمان را آسان تر کند.
بعد از بارداری، خوردن خرما می تواند به کاهش وزن و بازگشت به وزن ایده آل کمک کند.
7. نوزادان و کودکان
کلسیم و منیزیم موجود در خرما برای تقویت و افزایش رشد استخوان ها در نوزادان و کودکان مفید می باشد.
خرما برای درمان انگل های روده در نوزادان و کودکان مفید است.
خرما به سلامت کبد کمک می کند و برای درمان تیفوئید، هپاتیت و زردی و یرقان در نوزادان و کودکان مفید می باشد.
مصرف خرما در نوزادان و کودکان باعث تقویت لثه ها و دندان ها می شود.
مصرف خرما می تواند برای درمان اسهال و یبوست در نوزادان و کودکان نوپا مفید باشد.
8.ناباروری مردان
خرما درمان اختلالات جنسی در مردان مفید می باشد، همچنین مصرف خرما به دلیل مقادیر بالای فلائنوئید ها باعث افزایش تعداد اسپرم و درمان ناباروری می شود.
مصرف خرما با شیر و عسل
یک عدد خرما را له کرده و در شیر بز بریزید سپس با کمی عسل ترکیب کنید و بخورید.
9. معده و زخم معده
فیبر موجود در خرما باعث تقویت باکتری های خوب در معده شده و برای درمان معده درد، زخم معده و تقویت دستگاه گوارش مفید می باشد.
10. یبوست و اسهال
خرما حاوی پتاسیم بالایی است که به عنوان یک روش موثر برای درمان اسهال شناخته شده است، همچنین فیبر محلول موجود در خرما باعث بهبود اسهال می شود.
خرما به عنوان یک ملین ملایم باعث افزایش حرکات روده شده و برای درمان یبوست مفید می باشد، توصیه می شود که خرما را یک شب در آب خیس کنید و صبح ناشتا بخورید تا یبوست را درمان کند.
12.کاهش چربی خون
مطالعات نشان می دهد که مقادیر بالای آنتی اکسیدان ها و فیبر موجود در خرما به کاهش کلسترول و تری گلیسیرید بالای خون کمک می کنند.
13. کاهش فشار خون
خرما حاوی مقادیر بالایی پتاسیم و منیزیم است که باعث ایجاد تعادل بین الکترولیت های بدن شده و به کاهش فشار خون بالا کمک می کنند.
14. سلامت قلب
خرما به دلیل مقادیر بالای آنتی اکسیدان ها و مواد مغذی که دارد به سلامت قلب کمک می کند. همچنین خرما با کاهش چربی و فشار خون بالا، خطر ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی و سکته قلبی را کاهش می دهد.
در طب سنتی توصیه می شود که تعدادی خرما را از شب در آب خیس کنید و صبح ناشتا آن ها را بخورید برای سلامت قلب مفید است.
15. لاغری و کاهش وزن
مقادیر بالای فیبر موجود در خرما باعث کاهش اشتها شده و با جلوگیری از پرخوری به لاغری و کاهش وزن افراد کمک می کند.
متخصصان تغذیه توصیه می کنند که خرما را به عنوان میان وعده استفاده کنید تا زودتر به وزن ایده آل خود برسید.
16. چاقی و افزایش وزن
خرما حاوی مقادیر بالایی قند طبیعی، پروتئین و ویتامین های ضروری است که مصرف روزانه آن برای چاقی و افزایش وزن در افراد لاغر مناسب می باشد.
17. بدنسازی
خرما حاوی مقادیر بالایی کربوهیدرات است که باعث تقویت عضلات در ورزشکاران و بدنسازان می شود و قند های طبیعی مانند فروکتوز و گلوکز موجود در آن، انرژی مورد نیاز برای تمرینات بدنسازی را فراهم می کند.
18. درمان کم خونی
خرما حاوی مقادیر بالایی آهن است که با افزایش گلبول های قرمز خون به درمان آنمی یا کم خونی کمک می کند. خرما به عنوان یک مکمل غذایی مناسب برای افراد مبتلا به کم خونی شناخته می شود، همچنین مصرف خرما موجب کاهش احساس خستگی و کمبود انرژی در افراد مبتلا به کم خونی می شود.
19.جلوگیری از پوکی استخوان
کلسیم و فسفر موجود در خرما به تقویت و بهبود رشد استخوان ها کمک کرده و خطر ابتلا به بیماری هایی مانند پوکی استخوان را کاهش می دهد.
20. شیرین کننده طبیعی
خرما سرشار از فروکتوز است به همین دلیل طعم شیرینی دارد و یکی از بهترین جایگزین های طبیعی برای شکر محسوب می شود.
طریقه مصرف خرما
میوه نرسیده خرما را خرما خارک یا خرک می نامند که در طب سنتی ایران برای افراد مبتلا به دیابت مفید می باشد.
رطب مرحله قبل از رسیدگی کامل خرماست که از آن برای تهیه انواع دسر، کیک، حلوا و رنگینک استفاده می کنند.
خرمای رسیده که به دو صورت خرما تازه و خرما خشک یافت می شود و آن را برای تهیه انواع غذا مانند خرما پلو، دسر، سرکه، حلوا، شیره خرما، سالاد و سس سالاد، اسموتی و معجون به کار می برند.
برای خرید خرمای زاهدی اعلی به فروشگاه اینترنتی بهسا مارکت مراجعه فرمایید.
# خرید خرمای زاهدی # تصفیه خون # درمان یبوست # درمان کم خونی # خواص خرمای زاهدی # خرید انواع خرما # قیمت خرما زاهدی # قیمت خرما در مشهد # خرید خرمای تازه # خرید خرمای مضافتی